Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Τι είναι ο Έρωτας;



Τι είναι ο έρωτας… (έλα μου ντε!!)
Αγαπητέ αναγνώστη μου και πάλι γεια σου…Άλλη μία φορά εδώ, κολλημένοι είμεθα με ερωτικά θέματα, γιατί μετά τις οδηγίες προς ναυτηλωμένους 
daters
ήρθε η ώρα να σου εξηγήσω τι είναι αυτό το «πράγμα» που έχεις πάθει…
Πιο ψύχραιμη από σένα, πιο ψαγμένη (γιατί κάτι πρέπει να γράφω στην τελική…) και πιο παθούσα από ποτέ λέω να βάλω μια προσωπική πινελιά στην εξιχνίαση του εγκλήματος καρδιάς που έχεις υποστεί!

Κατ’ αρχάς να το θέσουμε επιστημονικά το ζήτημα. Όταν βλέπουμε για πρώτη (και όχι μόνο) φορά το αντικείμενο του πόθου, στον εγκέφαλο μας και κατ’ επέκταση στο σώμα μας γίνεται μια αλυσιδωτή αντίδραση χημικών ουσιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των καρδιακών παλμών, τον γνωστό σφίξιμο στο στομάχι, την έλλειψη όρεξης (αυτό ποικίλει…!), την εφίδρωση των χεριών, έλλειψη ύπνου, υπερένταση και πολλά άλλα. Κάτι σαν ίωση ή στερητικό σύνδρομο μοιάζει αλλά μη φοβάσαι, τα χειρότερα έπονται. (Προσωπική άποψη…ΕΡΩΤΑΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ!!!) Υπεύθυνες για όλα αυτά είναι οι άτιμες οι ορμόνες (φερομόνες, ντοπαμίνη, αδρεναλίνη και άλλες) που κάνουν πάρτυ μέσα μας. Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά…ουφ…τα βαρέθηκα…άλλωστε δεν έχει ούτε αντενδείξεις ούτε θεραπεία ούτε πρόληψη,
Ποιος ο λόγος να το βλέπουμε επιστημονικά λοιπόν;!

Πάμε τώρα στο καλό, αλλά υποκειμενικό μέρος. Εδώ, φίλοι τα συμπτώματα ποικίλουν…Η έντονη σκέψη, η στρέβλωση του χρόνου (Αϊνστάιν χάνεις μεγάλες στιγμές…) δηλαδή ο χρόνος μακριά από το «πρόσωπο» ατέλειωτος, ο χρόνος μαζί…τι χρόνος λέω…σα στιγμή μοιάζει καλέ!!! Και τα τόσα άλλα που θέλω 100 νύχτες να τα πω...

Αλλά ρε παιδί μου ΤΙ είναι αυτό που παθαίνεις και σου αλλάζει τη ζωή! Γιατί στην αλλάζει, άλλο άνθρωπο να σε κάνει.Άστα!

Σίγουρα διαφέρει από άλλα ερωτικά συναισθήματα. Εν αρχή είναι το πάθος, το σκέτο πάθος ή αλλιώς η έντονη επιθυμία, ο διακαής πόθος από μόνος του συναισθηματικά δεν ευσταθεί. Γρήγορα φθείνει και έρχεται κορεσμός. Παρ’ όλα αυτά το πάθος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του έρωτα, ένα το κρατούμενο λοιπόν. Μετά έχουμε την συμπάθεια και την ταύτιση ή σύγκλιση (πνευματική, ιδεολογικά, ψυχική) στοιχεία που νιώθουμε με όλους, όσοι έχουν θέση στη ζωή μας σχετικά σταθερή, όπως οι φίλοι. Βλέπουμε ο έρωτας έχει και αυτό το στοιχείο, νιώθεις οικεία με το άλλο πρόσωπο, έχεις κάποια κοινά ή ακόμα και αν δεν έχεις τόσα κοινά η συμπάθεια που τρέφεις για αυτό σε οδηγεί να δοκιμάσεις νέα πράγματα και να εξελιχθείς σαν προσωπικότητα. Για να ανακεφαλαιώσουμε ως εδώ ο αληθινός έρωτας είναι μία μορφή φιλίας γεμάτη πάθος, που αφενός αντέχει στο χρόνο, χωρίς να γίνεται βαρετή αφετέρου σου «παίρνει» τα μυαλά, αλλά λες χαλάλι.

Τέλος, έχουμε την αγάπη πανανθρώπινο και υπέρτατο συναίσθημα που είναι το μοναδικό σε σχέση με τα προαναφερόμενα που μπορούμε να το νιώσουμε και για ζώα, έννοιες, τη φύση κλπ. Σίγουρα ο έρωτας δεν περιέχει ακριβώς αγάπη, αφού στον έρωτα υπάρχει και ο εγωισμός και η ζήλεια λόγω του πάθους. Αλλά υπάρχει το σημείο όπου, η φιλία του έρωτα γίνεται τόσο ισχυρή που νικάει τον αρνητισμό του πάθους (ΠΡΟΣΟΧΗ δεν εξαλείφει το πάθος και την επιθυμία) και ενισχύει την ευγένεια ψυχής των ατόμων. Τότε ακριβώς, που «πεθαίνει» η ιδιοτέλεια γεννιέται η αγάπη. Δεν μπορώ να πω αν η αγάπη υποκαθιστά ή ενσωματώνεται στον έρωτα. Αυτό είναι κάτι που κρίνεται κατά περίπτωση. Φυσικά η δεύτερη πιθανότητα είναι και η ιδανική!!!!!

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι ο έρωτας είναι ΤΟ υπέρτατο συναίσθημα! Καθώς είναι το μόνο που συνδυάσει άλλα συναισθήματα, όχι όμως δευτερεύοντα, αλλά κύρια, που υπάρχουν και μόνα τους στις διαπροσωπικές σχέσεις. Έχει αναμορφωτική δράση στο άτομο, του χαρίζει αξέχαστες στιγμές έντασης και ερωτισμού αλλά πάνω απ’ όλα δείχνει τον δρόμο για την αγάπη, με τον πιο απλό και δεδομένο τρόπο από κάθε άλλη μορφή αγάπης…Αν μπορείτε, προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα έρωτα μακριά από την ρουτίνα και τον αρνητισμό της καθημερινότητας και σίγουρα κάποια στιγμή η αγάπη θα φανεί, και τότε είναι… που και μία σχέση να τελειώσει η αγάπη θα μείνει. Η αγάπη δεν τελειώνει ποτέ, αλλάζει μορφή ναι, αλλά δεν τελειώνει!(να κι άλλο αξίωμα που χάνει ο Αϊνστάιν!)
Ερωτευείτε … τι περιμένετε … τουλάχιστον θα αποκτήσετε φίλους ζωής!!!

5 σχόλια:

  1. Στρέβλωση του χρόνου, αρρώστια, λιμός, χαμός, και μαύρη ζωή.Όλα μαζί είναι.

    http://perimeneme.blogspot.gr/2012/08/love-and.html

    Κάνεις νορμάλ άνθρωπος δεν θέλει να είναι ερωτευμένος. Ολα γινονται για μια αγκαλια και για λιγη συντροφια τα βραδια. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι βλέπεις τα πράγματα πολύ μονόπλευρα. Σίγουρα ο έρωτας περιέχει πολλά χαρακτηριστικά και καθε΄νας το βιώνει αλλιώς Αλλά στη ζωή τίποτα δεν έχει μία όψη μόνο.

      Και πιστεύω ότι δεν θέλει να ερωτευτεί όποιος φοβάται. Ακόμα και την αγάπη της ζωής σου να έχεις βρει...είναι ανάγκη να είσαι ερωτευμένος μαζί του. Απλώς η ηλικία και ο φόβος σε κάνουν να βολεύεσαι, να κάνεις εκπτώσεις και να συμβιβάζεσαι.

      Άλλωστε μία αγκαλιά μπορείς να έχει από οποιδήποτε που σε αγαπά. Όσο για την νυχτερινή συντροφιά, αν δεν υπάρχει ένταση και συναίσθημα δεν αποτελεί τίποτα ιδιαίτερο. Μπορεί κανείς ν βρεί χιλιάδες ωυχτερινές συντροφιές, είναι το πιο εύκολο στη ζωή. Αλλά με πόσους από αυτούς ενώνεσαι ψυχικά, μαθαίνεις τον εαυτό σου και γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Και εν τέλει τι περισσότερο μεγαλειώδες από έναν έντονο έρωτα που γίνεται γερή αγάπη!

      Διαγραφή
    2. Υγ. ωραίο μπλογκ, κρίμα που δεν έχεις ανοιχτή την παρακολούθηση ή τον σχολιασμό! καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    3. thanks, και φυσικά είχες ήδη ανεβάσει το Crave στο δικό σου ωραίο βλογ, to οποίο ανακαλύπτω λίγο λίγο.

      Υποθέτω δεν έχω νιώσει όλο το πακέτο λοιπόν. :)

      Διαγραφή
    4. Παρακαλω δεν κανει τιποτα... :)
      ναι το ειχα βρει καποτε τυχαια κ δεν μπορεσα να αντισταθω!

      Καλές ανακαλύψεις λοιπόν! (αν και το δικό σου φυσικά και το διαβασα όλο!) καλό ταξίδι!

      Διαγραφή

Ένα σχολιάκι θα μας έκανε καλύτερους! Και αν δεν σας κάνει κόπο βάλτε και ένα ονοματάκι ή κάποιο ψευδώνυμο! Μου αρέσει να ξέρω σε ποιους απευθύνομαι και δίνει ένα πιο προσωπικό τόνο! :) :) :)